Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Καλή Σαρακοστή!!!



Αγαπημένα παιδιά, 

-Ατομική Ενασχόληση

Επανάληψη Γλώσσας και Μαθηματικών:














-Προαιρετική Ομαδική Ενασχόληση

Για τις όμορφες μέρες των Αποκριών, μπορούμε να κανονίσουμε διαδικτυακά ραντεβού σε ομαδούλες και να περάσουμε όμορφα, μαθαίνοντας , δημιουργώντας και...γιορτάζοντας!!!

Σας προτείνω να ασχοληθούμε με:

α. ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ

1) Διαβάζει κάποιος/α το ποίημα για τους χαρταετούς:

Ρένα Καρθαίου - Χαρταετοί στον ουρανό

Κάθε Καθαρή Δευτέρα

ανοιξιάτικέ μου αέρα ,

στα παιδιά μας λες : εντάξει

ο αετός σας θα πετάξει .

Φύσα αγέρα λεβεντιά

παίξ’ αετό με τα παιδιά

φεύγει ο αετός ψηλά

και στον άνεμο μιλά .

Φρρρ! Ακολουθούν κι άλλοι ,

πιο μικροί και πιο μεγάλοι .

Ένας χάρτινος στρατός

ξάφνου κολυμπάει στο φως .

Του αγέρα οι καλεσμένοι ,

τα πολύχρωμα ντυμένοι ,

παν σε ουρανού γιορτάσι ,

σκουλαρίκια , ουρά , κεφάλι .

Φύσα , λεβεντιά μου αγέρα !

Κάθε Καθαρή Δευτέρα ,

των παιδιών ψυχή και νους

χαρταετός στους ουρανούς 


2) Διαβάζουμε για το έθιμο των χαρταετών στον κόσμο!:

"Ο χαρταετός φαίνεται να πέταξε για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάστηκαν οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, με τη μορφή του δράκου. Στη συνέχεια οι χαρταετοί πήγαν στην Κορέα και την Ιαπωνία όπου και εμπλουτίστηκαν με περισσότερα σχέδια. Στην Ευρώπη ήρθαν γύρω στο 1400 μ.Χ από ευρωπαίους εξερευνητές που ταξίδευαν στην Ασία. Κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιήθηκαν ως συσκευές παρατήρησης.

Σήμερα κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα  γύρω από το πέταγμα του χαρταετού. Στην Κίνα θεωρείται ιεροτελεστεία από την κατασκευή του εως και το πέταγμά του και μάλιστα διοργανώνονται διαγωνισμοί κάθε χρόνο για τον καλύτερο χαρταετό (από άποψη κατασκευής αλλά και από άποψη πετάγματος). Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, κάθε χρόνο, την πέμπτη ημέρα του Μαίου, οι μικροί Ιάπωνες περιμένουν  το Κοντομόνο—χι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών. Εκείνη την ημέρα, οι οικογένειες που έχουν μικρούς γιους συνηθίζουν να ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, που τους έχουν δέσει σ’ ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ’ έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του.Ωστόσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές  πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία στη γιορτή “Basant”. Η γιορτή γίνεται για την υποδοχή της άνοιξης κάθε Φεβρουάριο στο  Πακιστάν. Πρόκειται για ένα ξέφρενο γλέντι, το οποίο προσμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μικροί και μεγάλοι. Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγγου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού. Μαζί με τα υλικά, αυτό που καθορίζει τη νίκη είναι  οι επιδέξιοι χειρισμοί που γίνονται κυρίως από τις ταράτσες των σπιτιών. Στην Ελλάδα οι χαρταετοί κατασκευάζονταν από παιδιά με ή χωρίς τη βοήθεια των μεγάλων με απλά υλικά όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.

3) Παίρνουμε έμπνευση από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, βλέπουμε και διάσημους πίνακες με χαρταετούς στην παρακάτω διεύθυνση: 

https://anyflip.com/aajhk/xgyz/ (πατήστε πάνω!)




...και φτιάχνουμε το δικό μας πολύχρωμο χαρταετό με το μικρό μας ποιηματάκι!


β. ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ:

1) Διαβάζει ένας/μια... τι ήταν η κυρά-Σαρακοστή;









2) Ακούμε το τραγούδι:


3) Διαβάζουμε το εικονόλεξο με το ποιηματάκι της κυράς Σαρακοστής:


4) ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Είτε με ζωγραφιά!
Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο της ζύμης!
Σας δίνω και ένα βιντεάκι πως να φτιάξετε τη ζύμη και φωτογραφίες πως θα μοιάζει περίπου!




Ό,τι φτιάξετε και δημιουργήσατε σαν ομαδούλα μπορείτε να κάνετε μια μικρή παρουσίαση 5-10 λεπτών τη Τρίτη 16/3, και να τα μοιραστείτε με όλες/όλους μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: